DUYGU ERDOĞAN – Günübirlik kiralamalar yaz sezonunda turizm bölgelerinde dikkat çeken bir artış gösteriyor. Bu sezon ‘kaçak faaliyetlere’ turistlerin kendilerine has kiralama sistemleri de eklendi. Antalya ve çevresinden sıkça konut alımı yapan Ruslar, kurdukları WhatsApp grupları ve sosyal medya hesapları aracılığıyla turist olarak bulundukları Türkiye’de başka turistlere kiralama yapıyor. Yine yoğun olarak Trabzon başta olmak üzere Doğu Karadeniz’de tatile gelen ve aylık, sezonluk kiralama yapan Körfez ülkesi turistleri de Trabzon’da kendi kiraladıkları sezonluk evi, kalan aylar için başka arkadaşları ve akrabalarına kiralama yoluna gidiyor.
Turizmde günübirlik kiralama sorunu büyümeye devam ederken, önceki gün turizm verilerini açıkladığı toplantıda konuyla ilgili soruları yanıtlayan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Airbnb gibi sistemleri tanımladıkları ‘günübirlik kiralık evler’ konusunda mevzuat çalışması yapacaklarını söyledi. Düzenlemenin yı sonuna kadar hayata geçirileceğini belirten Bakan Ersoy, sisteme karşı olmadıklarını; bu evler için bakanlıktan belge alım zorunluluğu olacağını, vergi sistemine dahil edileceklerini dile getirdi.
Turizmde artan günübirlik kiralama uygulaması talebiyle bu sezonda bazı bölgelerde turistlerin yüzde 20’ye yakınının bu sistemi tercih ettiği tahmin ediliyor. Günübirlik kiralık ev tercihi yazlık bölgelerde özellikle daha düşük fiyatlar nedeniyle tercih ediliyor. Pek çok aile ya da arkadaş grubu bu yöntemle tatil yapmayı tercih ederken, sistemin mağduriyetlere neden olması tartışmaları gündemde tutuyor.
‘Kendi toplulukları var’
Günübirlik kiralama yöntemlerinin özellikle Antalya’da turizmde hissedilir derecede etkili olmaya başladığını anlatan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Akdeniz Bölge Temsil Kurulu Başkanı Rıza Perçin, bu uygulamaları artık daha çok Rusların yönetmeye başladığını söyledi. ‘Ruslar sosyal medya üzerinden kurdukları topluluklarla kiralama yapıyor’ diyen Perçin, günübirlik kiralama yanı sıra tur satışı da yaptıklarını dile getirdi. Rıza Perçin, “Bölgede son dönemde Ruslar çok fazla ev alımı ya da kiralaması yaptı. Bunu da kazanca çeviriyorlar. Kurdukları WhatsApp grupları ve diğer sosyal medya hesapları üzerinden toplulukları arasında günübirlik kiralama yapıyorlar. Hatta işi büyütüp tur satışları yapanlar bile var. Bunların hepsi kaçak faaliyet. Ne bir kayıtlı resmi sistemi, ne de yaptırımı var. Haftada 50 şikayet iletiliyorsa, büyük kısmı günübirlik kiralamalar konusunda geliyor. Yani mağduriyet çok yüksek” diye konuştu.
Körfez’in akraba kirası
Seyahat Acentesi Mustafa Gümrükçüoğlu, Körfez bölgesinden turistin yoğun olduğu Doğu Karadeniz’de bu uygulamaların Trabzon ağırlıklı olmak üzere turistler tarafından da yönlendirilmeye başladığını dile getirdi. Bölgede genelde aylık ve sezonluk kiralama yapan Körfez turistlerinin evlerde kalmadıkları dönemlerde farklı insanlara kiraladıklarını belirten Gümrükçüoğlu, “Örneğin kendisi burada bir vatandaş aracılığıyla ev kiralıyor. Sonrasında evde kalmadığı dönemi bir akrabasına ya da arkadaşına kiralama yapıyor. Kendisi turist olarak geldiği ülkede bir de bu şekilde parasını çıkarıp geri gidiyor. Üstelik bu sektörde kayıtlı olan, pek çok vergi ödeyen, denetlenen, sorumluluk alan bizler karşısında sürekli enerji kaybediyoruz” dedi.