HABER MERKEZİ – Düzce’de 23 Kasım’da meydana gelen 5.9’luk depremin ardından temizlik ve enkaz kaldırma çalışmaları sürüyor. Dün ağır hasarlı yapıların yıkımına başlandı. Depremin merkez üssü Gölyaka ilçesinde evlerine giremeyen vatandaşlar 3. geceyi de çadırlarda geçirdi. AFAD koordinesinde kurulan hasar tespit başvuruların sayısının 2000’i geçtiği öğrenildi. Erhan Elkit, “Depremde 2 kolonumuz koptuğu için başvuru yaptık. Ölüm tehlikesi olduğu için binaya girmiyoruz” dedi.
Ağır hasar gören ve yıkım kararı çıkarılan yapılar için iş makineleri dün öğle saatlerinde Gölyaka ilçesine yaklaşık 10 km mesafedeki Sarıdere köyüne getirildi. İşlemlerin tamamlanmasının ardından, ağır hasarlı yapıların yıkımına akşam saatlerinde başlandı. Sarıdere Köyü’ndeki 2 katlı evi hasar gören ve yıkım öncesinde evini boşaltan Mestan Keskin (72) “Bu evi yevmiyelerimle varlıkta değil, yoklukta yaptım. Şimdi zoruma gidiyor. Evin üst bölümlerinde büyük hasar var. Eşimle beraber caminin lojmanına yerleştik” dedi.
Köy camisi için yıkım
Depremde ön kısmı yerle bir olan Sarıdere köyünün camisinin de ağır hasarlı olduğu tespit edildi. Cami için acil yıkım kararı verilirken, köylüler cuma namazını yaklaşık 1,5 kilometre uzaklıktaki Kurtdüzü Mahallesi’ne giderek buradaki camide kıldı. Gölyaka’ya bağlı Gaziantep Caddesi’nde sarsıntıya dayanamayarak yıkılan bir eğlence merkezinin enkazının kaldırılması için de çalışma başlatıldı.
Temizlik sürüyor
Maddi hasarı olan esnaf da dükkânlarında temizlik çalışması başlattı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, önceki akşam yaptığı açıklamada hasar tespit çalışmalarının yüzde 70’inin tamamlandığını ve 71 binanın acil şekilde yıkılacağını kaydetti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da dün sabah Düzce Valiliği’nde gerçekleştirilen koordinasyon toplantısının ardından Gölyaka’ya geçti. Soylu, burada halkın sorun ve taleplerini dinledi. Depremde yaralanan 32 kişi taburcu edilirken, biri yoğun bakımda olmak üzere altı hastanın tedavisinin sürdüğü öğrenildi.
30 bin civciv kurtuldu
Depremde Dedeler Mahallesi’nde yıkılan 50 bin kapasiteli tavuk çiftliğinde ise 30 binden fazla civciv kurtarıldı, mahsur kalan civcivleri kurtarmak için de iş makinesi ile enkaz kaldırıldı.
İzmir’de depremzede 84 aileye konut
İzmir’in Seferihisar ilçesi açıklarında 30 Ekim 2020’de meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki deprem sonrası iş insanları tarafından başlatılan ‘Birlikten İzmir Doğar’ projesiyle depremzedelere teslim edilmek üzere 84 konut için noter huzurunda kura çekimi yapıldı. Projede yakınlarını depremde kaybeden ailelere 2+1 22 konut ile 3+1 62 konut teslim edilecek. Kura çekimine, projenin koordinasyonunda yer alan İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener, Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli, Ege İhracatçı Birlikleri Başkanı Mehmet Ali Işık katıldı. Toplantıda İzmir depreminde enkazdan 91 saat sonra kurtarılan o dönemde 4 yaşında olan Ayda Gezgin, katılımcılar tarafından sevgiyle karşılandı. Toplantıda konuşan Köşger, “Deprem sonrası İzmirliler başta olmak üzere tüm ülkemiz kenetlendi ve bu yarayı sarmak için seferber olduk. En azından geride kalanlarının birer evlerinin olması noktasında bir gayretin içine girildi. Bu gayretin sonucunda bugünkü tablo ortaya çıktı” dedi.-HANDE NAYMAN İzmir DHA
‘İstanbul sağlık altyapısı ile depreme hazır’
İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, İstanbul’un sağlık altyapısı olarak deprem ve afetlere hazır olduğunu söyledi. İstanbul’da son 5 yıldır yeni yapılan veya güçlendirilen hastaneler ile depreme dayanıklı bir sağlık sistemi kurulduğunu belirten Memişoğlu, “Bütün hastanelerimiz, ilçe sağlık müdürlüklerimiz, 112’miz dahil hepsinin afet planları her sene yenilenir, kontrol edilir ve bunlarla ilgili güncel tatbikatlar yapılır. Ayrıca İstanbul’daki hastanelerimizde izolatör dediğimiz deprem esnasında bina ve içindekilerin herhangi bir zarar görmemesini sağlayacak yapılar oluşturduk” dedi. – İSTANBUL DHA