AYSEL BOZAN YILMAZ – Rehberlik uzmanlarının izlenimlerine göre bu yıl üniversite tercihi yapmak, tüm zamanların en zoruydu. Öyle ki ekonomik sebeplerle tercihlerini değiştirmek zorunda kalanlar da oldu, deprem tehlikesi nedeniyle İstanbul’u listesinden çıkaranlar da. Adayların tercihlerinde şunlar öne çıktı:
– Kiralardaki artış nedeniyle yurt bulmakta sıkıntı yaşanabilecek büyükşehirlerden kaçış oldu.
– Beslenme, ulaşım gibi masrafları dikkate alan aileler, çocuklarının kendi yaşadıkları şehirde kalmasını istedi.
– Son 2 yıldır vakıf üniversiteleri öğrenim ücretlerine yüzde 100’ü aşan oranda zam yaptı. Bunun yarattığı ‘Gelecek yıllarda da aynı artışlar yaşanır mı?’ korkusu ücretli programlara ilgiyi düşürdü.
– Deprem korkusu da tercihleri önemli ölçüde etkiledi. Öyle ki beklenen büyük deprem nedeniyle İstanbul’a ilgi biraz azaldı.
– 6 Şubat depreminde ağır yıkım yaşayan illere de adaylar mesafeli yaklaştılar; Ankara, Eskişehir başta olmak üzere deprem konusunda daha güvenli illere yöneldiler.
– Şehrin güvenliği de tercihleri etkiledi. Bu konuda da İstanbul mesafeli yaklaşılan illerin başında geldi.
Güvenlik de etkili oldu
Tercih döneminde adaylarla birebir çalışan Bornova Anadolu Lisesi Rehber Öğretmen Figen Tüfeközdemir Sarıoğlu izlenimlerini şöyle sıraladı:
– Adayların tercihlerinde ekonomik kriz etkili oldu. Tercih eğilimlerinin yerelde artacağını öngörebiliriz. İzmir’deki öğrencilerin geçmiş yıllara göre İstanbul tercihinin azaldığını söyleyebiliriz. İstanbul hem ekonomik koşullar açısından zorlu kabul ediliyor hem de beklenen deprem kaygı yaratıyor.
– İl tercihlerinde İzmir, Ankara, Eskişehir ön plana çıktı. Bu iller hem ekonomik koşullar hem de güvenlik açısından daha uygun değerlendiriliyor.
– Bilgisayar ve bilişim bölümlerine olan eğilim devam ediyor. Veri analiziyle ilişkilenen bölümler dikkat çekiyor. Tıp fakültesine ilgi sürüyor. Tasarım alanına yatkın öğrenciler endüstriyel tasarıma yöneliyor. Eşit Ağırlık alanında yönetim bilişim sistemleri öne çıkıyor.
– Vakıf üniversitelerinin özellikle yüzde 50, yüzde 25 indirimli programlarına ilgi azaldı. Öğrenci ve veliler yaptıkları maliyet analizlerinde şehir dışında vakıf üniversitesi tercihlerine uzak durdular.
Astronomik ücretler korkuttu
Tercih döneminde İstanbul’daki adaylarla çalışan Nazmi Arıkan Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt, başarı sıraları beklenenden düşük gelmesine rağmen adayların büyük çoğunluğunun sınava tekrar hazırlanmak istemediği için bu yıl mutlaka tercih yaptığını söyledi. Yeşilyurt’un izlenimleri şöyle:
– İstanbul dışına çıkmanın aileleri daha çok zorlayacağı düşüncesiyle, vakıf üniversitelerinin yüzde 50-25 burslu programlarını tercih ettiler. Ücretli programlar çok astronomik olduğu için pek tercih edilmedi.
– Adaylar deprem bölgesindeki üniversitelere gitmemeyi tercih ederken, başka şehirlerden İstanbul’u tercih edenlerin oranı geçmiş yıllarla benzerdi.
– Sayısal puan türünde bilgisayar, elektrik-elektronik, yazılım ve endüstri mühendislikleri, tıp ve diş hekimliği programlarına oranla daha çok tercih edildi. Eşit Ağırlık’ta yönetim bilişim sitemleri, hukuk, psikoloji, işletme ve iktisat; Sözel puan türünde de yeni medya alanları tercihlerde öne çıktı.